Alles wat je moet weten over STIHL accusystemen

03 Oct 2024
Alles wat je moet weten over STIHL accusystemen

Met een accu tuinmachine van STIHL ben je klaar voor elke tuinklus. Of het nu voor een professionele klus is, of voor jouw eigen tuin. De STIHL accu tuinmachines zijn licht en krachtig.  Ze bieden een stille, schone en efficiënte manier om je tuinonderhoud te doen. In deze uitgebreide gids ontdek je alles wat je moet weten over de verschillende STIHL accusystemen, hoe ze werken, en waarom ze een uitstekende keuze zijn voor zowel particuliere gebruikers als professionals.

Welke vier STIHL accusystemen zijn er?

STIHL biedt een breed scala aan accumachines, elk geoptimaliseerd voor verschillende klussen. Daarbij beschikt STIHL over vier accusystemen: het AK-systeem, het AP-systeem, het AS-systeem en de AI-lijn.

AK systeem – voor ambitieuze projecten

Het AK-systeem van STIHL is ideaal voor diverse tuinwerkzaamheden zoals het snoeien van struiken, maaien van gras en trimmen van heggen. Dit systeem biedt krachtige en stille prestaties. De AK-accu’s zijn compatibel met alle machines en laders binnen het AK-systeem. Daarmee kun je dus één accu gebruiken voor meerdere apparaten. Het AK-systeem is ook ideaal voor grotere tuinen.

AP systeem – voor professioneel gebruik

Voor professionele tuiniers en landschapsarchitecten biedt het AP-systeem van STIHL een betrouwbare oplossing. Dit systeem is ontworpen om langdurige en zwaardere taken aan te kunnen, zoals het onderhouden van grote parken, sportvelden en openbare ruimten.

De apparaten in het AP-systeem leveren uitstekende prestaties zonder het geluid en de uitstoot van traditionele benzine-aangedreven machines. Een AP-systeem kan daarmee prima gebruikt worden in stedelijke omgevingen waar lawaai en vervuiling tot een minimum beperkt moeten blijven. Bovendien zijn de AP-accu’s ook compatibel met een breed scala aan STIHL-machines, waardoor je als professional flexibel kunt werken zonder concessies te doen aan vermogen of efficiëntie.

AS systeem – voor gemakkelijk tuinieren

Het AS-systeem is ontwikkeld voor de hobbytuinier die op zoek is naar een compacte en gebruiksvriendelijke oplossing voor kleinere tuinwerkzaamheden. De machines in dit systeem zijn licht van gewicht, gemakkelijk te gebruiken en perfect voor incidenteel gebruik. Met een betrouwbare wisselaccu biedt het AS-systeem voldoende vermogen voor taken zoals het snoeien van kleine struiken of het trimmen van randen.

AI lijn – voor snel en eenvoudig onderhoud

De AI-lijn van STIHL is speciaal ontworpen voor die momenten waarop je snel iets in je tuin wilt aanpakken. Deze machines zijn uitgerust met een ingebouwde accu die eenvoudig kan worden opgeladen door de machine op een stopcontact aan te sluiten.

De AI-lijn biedt gebruiksgemak en is ideaal voor kleinere tuinen of voor klusjes tussendoor. Omdat de accu is ingebouwd, hoef je je geen zorgen te maken over het verwisselen van accu’s.

 

De voordelen van STIHL lithium-ion-accu's

Alle STIHL accu tuinmachines maken gebruik van lithium-ion-accu’s. Lithium-ion-accu’s bieden namelijk veel voordelen. De belangrijkste voordelen zijn:

  • Lange levensduur: STIHL lithium-ion-accu’s zijn ontworpen voor langdurig gebruik en kunnen tot wel 1.200 laadcycli doorstaan, met de nieuwste modellen die zelfs tot 2.400 laadcycli kunnen gaan.
  • Geen memory-effect: In tegenstelling tot oudere accutypes, zoals nikkel-cadmium, hebben lithium-ion-accu’s geen last van het geheugeneffect, wat betekent dat hun capaciteit niet afneemt als ze worden opgeladen voordat ze volledig leeg zijn.
  • Lichtgewicht: De lithium-ion-accu’s zijn aanzienlijk lichter dan hun voorgangers.
  • Lage zelfontlading: Met een zelfontlading van slechts 1 tot 3% per jaar blijven STIHL accu’s langdurig gebruiksklaar, zelfs als ze voor langere tijd worden opgeslagen.

 

Hoe werken Lithium-ion-accu's?

Een technisch verhaal. De werking van een lithium-ion-accu is gebaseerd op het verplaatsen van lithium-ionen tussen de negatieve anode en de positieve kathode via een elektrolytvloeistof. Dit proces genereert elektriciteit, die wordt gebruikt om de motor van de accumachine aan te drijven.

Bij het opladen van de accu verplaatsen de lithium-ionen zich terug van de kathode naar de anode, waardoor de accu opnieuw wordt opgeladen en klaar is voor gebruik. Een belangrijk kenmerk van STIHL lithium-ion-accu’s is het gebruik van een separator die de elektroden scheidt en kortsluiting voorkomt. Daarmee zijn de STIHL accu’s veilig én duurzaam.

Accu’s goed onderhouden en opslaan

Om de levensduur van je STIHL lithium-ion-accu’s te verlengen, is het belangrijk om ze goed op te slaan en te onderhouden. STIHL adviseert om accu’s op te slaan bij een laadtoestand van 40 tot 60% als ze langer dan een maand niet worden gebruikt. Dit helpt om de cellen in goede conditie te houden en voorkomt diepontlading, wat schadelijk kan zijn voor de accu.

Daarnaast is het belangrijk om de accu’s op te slaan bij een temperatuur van ongeveer 20°C. Hoewel ze bestand zijn tegen temperaturen tussen -20°C en +50°C, kan extreme hitte of kou de levensduur en prestaties van de accu’s beïnvloeden.

Lees in deze blog alles over het juiste onderhoud en opslag voor STIHL accu’s.

Recyclen van accu’s

Op een gegeven moment zal zelfs de meest duurzame accu aan het einde van zijn levensduur komen. Gebruikte accu’s kunnen worden ingeleverd bij STIHL dealers of openbare inzamelpunten, waar ze op een milieuvriendelijke manier worden verwerkt.

Het recyclen van lithium-ion-accu’s is essentieel om waardevolle grondstoffen te hergebruiken en de impact op het milieu te minimaliseren.

 

Hoe lang gaat een STIHL accu mee tijdens een klus?

Hoe lang je kunt werken met een STIHL accu is afhankelijk de duur van de klus en met welke machine je aan de slag gaat. In onze blog geven we je graag een globale indicatie van de accuduur per machine.

Lees hier hoe lang je kunt werken met Stihl accu’s.

 

Waarom kiezen voor STIHL accusystemen?

STIHL accusystemen zijn een betrouwbare en krachtige oplossing voor zowel particuliere als professionele gebruikers. Of je nu een kleine tuin hebt of verantwoordelijk bent voor het onderhoud van grote terreinen. Met hun lange levensduur, eenvoudige onderhoud en milieuvriendelijke kenmerken, zijn STIHL lithium-ion-accu’s een duurzame investering.

Ben je overtuigd van een tuinmachine op accu? Bekijk hier het volledige aanbod accu tuinmachines op Kraakman Tuinmachines. Heb je vragen over de werking van accu systemen of heb je hulp nodig bij het maken van de juiste keuze? Onze experts staan voor je klaar om je te helpen bij het maken van de juiste keuze.

 

Misschien ook interessant: