Het perfecte onderhoud voor je kettingzaag: een uitgebreide gids

08 Sep 2024
Het perfecte onderhoud voor je kettingzaag: een uitgebreide gids

Of je nu een professional bent of een doe-het-zelver, regelmatig en grondig onderhoud van je kettingzaag is belangrijk om de levensduur van de kettingzaag te verlengen. In deze blog lees je alles over het onderhoud van kettingzagen en geven we je uitgebreide tips en adviezen om ervoor te zorgen dat jouw kettingzaag altijd in topconditie is.

Waarom is het onderhoud van een kettingzaag zo belangrijk?

Kettingzagen worden bij gebruik zwaar belast. Dit komt door de hoge snelheden en het harde werk dat van de machine wordt gevraagd. Of je nu bomen velt, takken snoeit of brandhout zaagt, de kettingzaag moet onder alle omstandigheden betrouwbaar en veilig functioneren. Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat de zaag optimaal blijft presteren en vermindert de kans op storingen of onveilige situaties. Bovendien verlengt goed onderhoud de levensduur van de kettingzaag aanzienlijk, wat uiteindelijk kostenbesparend werkt.

Onderhoud voor én na elk gebruik

Voor een kettingzaag geldt: beter voorkomen dan genezen. Daarom is het belangrijk om een aantal eenvoudige onderhoudstaken uit te voeren voor én na elk gebruik. Dit hoeft niet veel tijd te kosten, maar het zorgt wel voor een langere levensduur van je machine en vermindert de kans op problemen tijdens het werk.

Voor het gebruik:

  1. Controleer de kettingzaag op zichtbare schade. Zijn er onderdelen beschadigd of versleten? Controleer ook of alle onderdelen, zoals het zaagblad, de zaagketting en de kettingvanger, correct zijn gemonteerd.
  2. Zorg ervoor dat de bedieningselementen goed functioneren. Deze onderdelen zijn cruciaal voor een veilige bediening van de kettingzaag.
  3. Test of de kettingrem goed werkt. Dit is een van de belangrijkste veiligheidsmechanismen van de kettingzaag en moet altijd naar behoren functioneren.
  4. Controleer de scherpte en spanning van de zaagketting en de conditie van het zaagblad. Een botte of te losse ketting kan leiden tot gevaarlijke situaties en vermindert de efficiëntie van je zaagwerk.
  5. Zorg ervoor dat de ketting goed gesmeerd is. Een droge ketting veroorzaakt overmatige slijtage en kan zelfs breken tijdens het zagen.
  6. Controleer of de doppen van de brandstoftank en olietank goed zijn afgesloten en er geen lekkages zijn.

Na het gebruik:

  1. Verwijder zaagsel, stof en harsresten van de kettingzaag. Dit voorkomt dat vuil zich ophoopt en zorgt ervoor dat de machine de volgende keer weer soepel werkt.
  2. Na het schoonmaken is het goed om nog een laatste inspectie te doen. Zo kun je eventuele problemen vroegtijdig opsporen en aanpakken.

Langdurig onderhoud: wat moet je regelmatig doen?

Naast het “dagelijkse” onderhoud zijn er ook een aantal zaken die je op langere termijn in de gaten moet houden. Deze taken zijn belangrijk om de kettingzaag in topconditie te houden en problemen te voorkomen.

  1. Reinig regelmatig het zaagblad, inclusief de zaagbladneus, de opening van de olietoevoer en het oliekanaal. Dit voorkomt verstoppingen en zorgt voor een goede smering van de ketting.
  2. Verwijder vuil en stof van deze onderdelen om oververhitting en slijtage te voorkomen.
  3. Na het slijpen of vervangen van de ketting is het een goed idee om het zaagblad om te draaien. Dit zorgt voor een gelijkmatige slijtage. Verwijder ook eventuele bramen die zich kunnen vormen aan de randen van het zaagblad.
  4. Controleer de kettingspanning regelmatig, vooral na het inlopen van een nieuwe ketting. Een te losse ketting kan van het blad springen en een te strakke ketting kan de motor overbelasten.

Waarom moet je de kettingzaag reinigen na ieder gebruik?

Vuil, hars en zaagsel kunnen zich snel ophopen op en in je kettingzaag. Dat kan de werking van de zaag ernstig belemmeren en leiden tot overmatige slijtage van onderdelen. Vooral hars is een probleem, omdat het hard kan worden en moeilijk te verwijderen is. Hoe langer je wacht met schoonmaken, hoe moeilijker het wordt om de hars en andere verontreinigingen te verwijderen. Met de reiniger van Stihl verwijder je gemakkelijk de hardnekkige vuilresten.

Tips voor het vijlen en aanspannen van de ketting

Een scherp geveilde ketting is essentieel voor een soepele werking van de kettingzaag. Het verlengt daarnaast niet alleen de levensduur van de ketting, maar zorgt er ook voor dat je minder kracht hoeft te zetten tijdens het zagen. Daardoor werk je een stuk veiliger.

Lees in onze blog tips voor het vervangen van de ketting of het zaagblad van je kettingzaag.

Regelmatig onderhoud zorgt voor langer plezier

Regelmatig onderhoud van je kettingzaag is niet alleen belangrijk voor de levensduur van de machine, maar ook voor je eigen veiligheid. Door een routine aan te houden voor en na elk gebruik, en door periodiek uitgebreider onderhoud uit te voeren, zorg je ervoor dat je kettingzaag altijd klaar is voor gebruik. Met de juiste zorg en aandacht kun je jarenlang plezier hebben van je kettingzaag.

Misschien ook interessant: