Hoe onderhoud je het beste jouw heggenschaar?

16 Jul 2024
Hoe onderhoud je het beste jouw heggenschaar?

Wanneer je een goede heggenschaar hebt aangeschaft, is het belangrijk om deze op de juiste manier te onderhouden. Of je de heggenschaar nu regelmatig in de tuin gebruikt of maar af en toe, een goed onderhouden heggenschaar zorgt altijd voor de beste resultaten. Met het juiste onderhoud verleng je ook de levensduur van je machine. Dus snel aan de poets! Lees hieronder de tips van onze experts voor het beste onderhoud van jouw heggenschaar.

Ontsmet de messen

Planten zoals een buxus of een beukenhaag kunnen ziektes overbrengen via de messen van de heggenschaar. Het is dus erg belangrijk om jouw heggenschaar regelmatig te ontsmetten. Doe dit bijvoorbeeld elke keer wanneer je jouw benzine heggenschaar bijvult met benzine. Je kunt hiervoor gemakkelijk wat ontsmettingsmiddel mengen met water. Wrijf de messen daarna droog met een doek om roestvorming te voorkomen. Regelmatige ontsmetting is vooral belangrijk als je verschillende soorten planten snoeit, omdat sommige planten gevoeliger zijn voor ziektes dan andere.

Spray de messen in met Stihl SuperClean

Planten zoals buxus, taxus of coniferen bevatten plakkerige hars dat op de messen blijft kleven. Spuit daarom na ieder gebruik de messen in met een harsoplosmiddel zoals de STIHL SuperClean. Deze reiniger lost hars en vuil op en zorgt gelijktijdig voor smering en corrosiebescherming. Spuit de heggenscharen in na elk gebruik. Vergeet niet om de messen na het inspuiten even in beweging te zetten, zodat het middel zich goed kan verspreiden.

Zorg voor scherpe messen

Scherpe messen zorgen voor een nette en efficiënte snede, wat niet alleen beter is voor de planten, maar ook voor de heggenschaar zelf. Botte messen kunnen de takken beschadigen en de motor van de heggenschaar extra belasten. Controleer aan het einde van het seizoen altijd de volledige heggenschaar en slijpen de messen bij waar nodig. Het slijpen van de messen vereist een vaste hand en precisie. Een verkeerde beweging kan de messen beschadigen. Laat jouw messen daarom slijpen door een professional.

Vet de heggenschaar in

Om de heggenschaar in topvorm te houden, is het goed om de heggenschaar regelmatig in te smeren een kwalitatief smeervet zoals STIHL multifunctioneel vet. Zeker als je als professional jouw heggenschaar meerdere keren in de week gebruikt. Het smeren van de bewegende delen van de heggenschaar vermindert wrijving en slijtage, wat de levensduur van de machine verlengt. Het vet zorgt ervoor dat de onderdelen soepel blijven bewegen en beschermd zijn tegen roest en slijtage.

Veilig en droog opbergen

Heggenschaar ontsmet, ingesmeerd en eventueel bijgeslepen? Dan is de heggenschaar klaar om op een veilige en droge plaats op te bergen. Gebruik een speciale mesbeschermer of draagtas om de machine te beschermen tegen stof en vuil. Het op de juiste manier opbergen van je heggenschaar is essentieel om de levensduur te verlengen. Bewaar de heggenschaar op een droge plaats om roest en corrosie te voorkomen.

Advies van onze experts

Of je nu vragen hebt over het beste model voor jouw tuin of advies nodig hebt over het onderhoud van je heggenschaar, we bieden je graag de ondersteuning en kennis die je nodig hebt om de juiste beslissing te nemen. Onze experts staan klaar om je te helpen bij het kiezen van de juiste heggenschaar en het bieden van onderhoudstips om je machine in topconditie te houden.

Bezoek Kraakman Tuinmachines online en ontdek ons uitgebreide assortiment aan Stihl heggenscharen en andere tuingereedschappen. Laat je adviseren door onze experts en vind de perfecte heggenschaar die aan al jouw behoeften voldoet.

Misschien ook interessant: