Gazononderhoud in de winter: Zo bereid je je gras voor op de koude maanden

03 Dec 2023
Gazononderhoud in de winter: Zo bereid je je gras voor op de koude maanden

In de winter gaat jouw gazon in een rustfase, een soort winterslaap. Maar dat betekent niet dat je niet meer naar jouw gazon hoeft om te kijken. Met de juiste voorbereidingen zorg je ervoor dat je gras in het voorjaar weer gezond en sterk tevoorschijn komt. We helpen je daarom graag op weg met tips en adviezen voor het optimale winteronderhoud van je gazon.

De winterslaap van je gazon

Wanneer de temperaturen dalen en de herfst overgaat in de winter, is het tijd om je gazon voor te bereiden op zijn winterslaap. Rond eind oktober of begin november kun je starten met de laatste taken voordat de vorst zijn intrede doet. Heb je de bladeren opgeruimd, je gazon geverticuteerd, een laatste maaibeurt uitgevoerd en bemest voor de winter? Dan is je gazon klaar om te rusten.

Tijdens de wintermaanden ligt de natuur stil, en dat geldt ook voor je gras. De groei stopt, en je gazon wordt kwetsbaarder voor schade. Daarom is het belangrijk om het gras zo min mogelijk te belasten en er niet overheen te lopen. Elke stap kan de grassprieten breken, waardoor ze in de lente meer tijd nodig hebben om te herstellen.

Mag je het gras maaien in de winter?

Zodra de eerste vorst optreedt, moet je stoppen met maaien. In de wintermaanden mag het gras niet hoger zijn dan vier tot vijf centimeter. Met deze hoogte is het gazon beter bestand tegen de kou zonder dat het gras teveel energie verbruikt. Met de laatste maaibeurt voor de vorst, houd je dus deze lengte aan. Daarna stop je voorlopig met grasmaaien.

Gazon beschermen tegen vorst en sneeuw

Tijdens de vorstperiode is je gazon extra gevoelig. Zodra de sneeuw het gras bedekt, fungeert deze als een isolatielaag die je gras beschermt tegen de vrieskou en ijzige wind. Hoewel het verleidelijk kan zijn om door de sneeuw te lopen, is het belangrijk om dit te vermijden. Elke voetstap kan in principe schade aan het gras veroorzaken, die in de winter niet kan herstellen.

Grashalmen bestaan voor 80% uit water, en wanneer dit water bevriest, kunnen de sprieten breken. Deze breuken leiden tot geelbruine voetsporen of grote bruine plekken in je gazon, die bovendien vatbaar zijn voor schimmelziekten zoals sneeuwschimmel. Laat de sneeuw daarom liggen en vermijd zoveel mogelijk belasting op je gazon.

Om dit te voorkomen, kun je voor de aanschaf van een gazon al rekening houden met een type dat past bij jouw gebruik en omstandigheden: een speelgazon, siergazon of schaduwgazon.

Voorbereidingen voor het voorjaar

Zodra de eerste vorstvrije dagen aanbreken, is het tijd om je gazon voor te bereiden op het groeiseizoen. Begin met het bemesten van je gras zodra de temperatuur stijgt. Kies voor een stikstofrijke meststof om de groei te stimuleren. Hoe meer belasting je gazon in de winter heeft gehad, hoe meer voedingsstoffen het nu nodig heeft.

Eerste gazononderhoud na de winter

Na een strenge winter is het belangrijk om je gazon direct de juiste zorg te geven zodra de laatste sneeuw is gesmolten:

  • Opruimen: Hark bladeren en takken bij elkaar om je gazon schoon te maken.
  • Maaien: Maai het gras als de bodem droog genoeg is.
  • Verticuteren: Als er plekken zijn met ziekten of mos, verticuteer dan het gazon om deze problemen aan te pakken.
  • Bemesten: Sluit af met het verspreiden van een voorjaarsmeststof om je gras een goede start te geven.

Wanneer het gazon voor het eerst maaien?

De timing van de eerste maaibeurt na de winter hangt af van de hoogte van het gras en de temperatuur. Wacht tot de temperatuur constant tussen de zeven en tien graden ligt. Dat is meestal tussen midden maart en begin april. Op dat moment is je gazon klaar voor zijn eerste trimbeurt van het jaar.

Een goede winterzorg is een bloeiend gazon in de lente

Met de juiste winterzorg leg je de basis voor een gezond gazon in de lente. Door je gras goed voor te bereiden en te beschermen tegen de winterse omstandigheden, zorg je ervoor dat het in het voorjaar weer sterk en groen tevoorschijn komt. Bij Kraakman Tuinmachines vind je alle benodigde tools en producten om je gazon optimaal te verzorgen, zowel in de winter als gedurende de rest van het jaar.

 

Misschien ook interessant: