Heggenscharen: welke kies jij?

16 Jul 2024
Heggenscharen: welke kies jij?

Met zoveel verschillende soorten heggenscharen op de markt, kan het lastig zijn om de juiste keuze te maken. Kies je voor krachtige benzine heggenscharen, de milieuvriendelijke en stille accu heggenscharen of ga je toch voor de betrouwbare elektrische heggenscharen? We helpen je graag bij het maken van de beste keuze en zetten hieronder een aantal tips voor je op een rij.

Elektrisch, benzine of op accu?

De keuze voor een elektrische, benzine of accu heggenschaar hangt logischerwijs af van persoonlijke voorkeur en de specifieke behoeften van jouw tuin. Hoewel de benzine heggenschaar traditioneel als de krachtigste wordt gezien – en misschien nog steeds wel is - , bieden moderne elektrische en accuvarianten ook veel voordelen. Ze zijn stiller, goedkoper in gebruik, lichter en ergonomischer, en ze met één druk op de knop zijn gemakkelijk te starten. De accu heggenscharen bieden bovendien veel bewegingsvrijheid dankzij het gebrek aan een snoer, waardoor verlengkabels overbodig worden. Wat zijn de voor- en nadelen van alle varianten?

Benzine heggenschaar:

Voordelen:

  1. Extra Krachtig: benzine heggenscharen zijn zeer krachtig en daarmee geschikt voor het snoeien van dikke takken en grote heggen.
  2. Draadloos: geen beperking door snoeren, wat je bewegingsvrijheid vergroot.

Nadelen:

  1. Zwaar: vaak zwaarder dan elektrische of accu-modellen, wat langdurig gebruik vermoeiend maakt.
  2. Onderhoud: vereist regelmatig onderhoud zoals het bijvullen van brandstof en olie.
  3. Milieu: minder milieuvriendelijk vanwege de uitstoot van uitlaatgassen.
  4. Geluid: maakt vaak veel lawaai, wat storend kan zijn voor jezelf en de buren.

Elektrische heggenschaar:

Voordelen:

  1. Lichtgewicht: makkelijker te hanteren bij langdurig gebruik.
  2. Onderhoudsvriendelijk: vereist minder onderhoud dan een benzine heggenschaar.
  3. Kosten: meestal goedkoper in aanschaf en gebruik.
  4. Milieuvriendelijk: geen uitstoot van uitlaatgassen en stiller dan benzine-modellen.

Nadelen:

  1. Kracht: minder krachtig en daardoor minder geschikt voor het snoeien van dikke takken.
  2. Bewegingsvrijheid: afhankelijk van een stopcontact en verlengsnoer, wat je bewegingsvrijheid beperkt.

Accu heggenschaar:

Voordelen:

  1. Draadloos: Geeft veel bewegingsvrijheid zonder snoeren.
  2. Lichtgewicht: Geschikt voor langdurig gebruik zonder vermoeidheid.
  3. Milieuvriendelijk: Geen uitstoot van uitlaatgassen en maakt minder lawaai dan benzine modellen.

Nadelen:

  1. Batterijduur: Kan beperkt zijn, waardoor langdurig gebruik moeilijk kan zijn zonder extra accu's.
  2. Kracht: Vaak minder krachtig dan benzine heggenscharen, en dus minder geschikt voor zware klussen.

Voor een kleine tuin met kleine hagen

Voor een kleine tuin met kleine hagen adviseren we de elektrische STIHL HSE 81 of de accu STIHL HSA 40 heggenschaar. Deze lichte en stille heggenscharen zijn perfect voor het snoeien van dunnere takken en het trimmen van kleinere hagen rondom het huis. Toch bieden ze genoeg kracht voor lichte tot middelzware snoeiwerkzaamheden en zijn ze gemakkelijk in gebruik, zelfs voor langere periodes.

Toe aan een stapje groter?

Heb je iets meer heg of grotere hagen of professionele klussen? De STIHL HS 45 benzine heggenschaar is dan zeer geschikt. Dit model is ideaal voor het onderhoud van bosjes, struiken en heggen rondom de woning. Voor een stillere optie is de STIHL HSA 130 T accu heggenschaar een goede keuze. Deze heggenscharen zijn ontworpen voor zowel trimmen als terugsnoeien en zijn beschikbaar met diverse bladlengtes, waardoor je de perfecte maat voor jouw specifieke klus kunt kiezen.

Hoogsnoeiers voor professionals

Wie zijn haag op grote hoogte mooi wil houden, kan uitwijken naar telescopische heggenscharen van Stihl. Een stokheggenschaar of heggenschaar op steel is een krachtig tuingereedschap dat speciaal is ontworpen voor het snoeien en trimmen van hagen en struiken op hoogte. Deze heggenscharen zijn uitgerust met een verlengbare steel, waardoor je gemakkelijk bij moeilijk bereikbare plekken kunt komen, zoals hoge heggen of struiken.

Bij Kraakman Tuinmachines vind je een breed assortiment aan stokheggenscharen, zowel op accu als op benzine. De benzine-modellen bieden de kracht en duurzaamheid die nodig zijn voor professionele toepassingen, terwijl de accu-modellen een stiller en milieuvriendelijker alternatief bieden zonder in te boeten op prestatie. Bekijk hier de stokheggenscharen op accu en benzine stokheggenscharen.

Advies van onze experts

Met de juiste heggenschaar wordt het onderhouden van je tuin een stuk eenvoudiger en aangenamer. Of je nu kiest voor de kracht van een benzine heggenschaar, de betrouwbaarheid van een elektrische heggenschaar of de flexibiliteit van een accu heggenschaar, je kunt erop vertrouwen dat je tuin er altijd op zijn best uitziet.

Het kiezen van de juiste heggenschaar kan een uitdaging zijn, maar onze deskundige medewerkers bij Kraakman Tuinmachines staan klaar om je te helpen. Of je nu vragen hebt over het beste model voor jouw tuin of advies nodig hebt over het onderhoud van je heggenschaar, we bieden je graag de ondersteuning en kennis die je nodig hebt om de juiste beslissing te nemen.

Bezoek Kraakman Tuinmachines online en ontdek ons uitgebreide assortiment aan heggenscharen en andere tuingereedschappen. Laat je adviseren door onze experts en vind de perfecte heggenschaar die aan al jouw behoeften voldoet.

Misschien ook interessant: