Hoe sla je STIHL accu's correct op en laad je ze efficiënt op?

02 Oct 2024
Hoe sla je STIHL accu's correct op en laad je ze efficiënt op?

De juiste opslag en het correct opladen van je STIHL accu’s is cruciaal voor een lange levensduur van de accu. In deze blog leggen we je stap voor stap uit hoe je jouw accu's op de beste manier kunt onderhouden. Zo zorg je ervoor dat je altijd kunt rekenen op de optimale prestaties van je STIHL apparatuur, of je nu een professionele gebruiker bent of een hobbytuinier.

Waarom is de juiste opslag van accu's zo belangrijk?

De levensduur en prestaties van je accu zijn sterk afhankelijk van hoe je deze behandelt, vooral wanneer hij niet in gebruik is. Door je accu's op de juiste manier op te slaan, voorkom je onnodige slijtage en behoud je de maximale capaciteit.

Moet je een accu volledig opladen voor het opbergen?

Vroeger moest je een accu volledig opladen voordat je deze opborg. Dit was noodzakelijk vanwege het hoge risico op zelfontlading bij oudere accutechnologieën, zoals nikkel-cadmiumaccu’s. Een onjuiste opslag kon toen leiden tot onherstelbare schade.

Met de opkomst van moderne lithium-ion-accu’s is dit gelukkig niet meer het geval. De zelfontlading van deze accu's is verwaarloosbaar klein, vaak slechts 1 tot 3% per jaar. Dit betekent dat je de accu niet volledig hoeft op te laden voor opslag. Sterker nog, het is zelfs beter om de accu gedeeltelijk ontladen op te bergen, bij voorkeur met een laadtoestand van 40% tot 60%. Op deze manier minimaliseer je de belasting op de accucellen en verleng je de levensduur. Laad de accu pas volledig op vlak voor het volgende gebruik.

Opslag van machines met ingebouwde accu’s

Sommige STIHL machines, zoals de accu grastrimmer FSA 45, hebben een ingebouwde accu die niet verwijderd kan worden. In dat geval is het belangrijk om de machine zelf correct op te slaan. Tips om dat op de juiste manier te doen:

  1. Schakel de machine volledig uit en verwijder de activeringssleutel.
  2. Reinig de machine zorgvuldig voordat je deze opbergt, zodat er geen vuil achterblijft dat de werking kan beïnvloeden.
  3. Bewaar de machine op een droge en koele plaats, bij voorkeur vorstvrij. Vermijd direct zonlicht en vocht om schade aan de accu te voorkomen.

Wanneer laad je de accu weer op?

Na een lange periode zonder gebruik is het verstandig om de accu vlak voor de klus weer op te laden. Dit zorgt ervoor dat de accu zijn volledige capaciteit behoudt en klaar is voor optimale prestaties. Houd er rekening mee dat STIHL accu’s alleen kunnen worden opgeladen bij temperaturen boven de 5°C. De oplader onderbreekt het laadproces automatisch wanneer de temperatuur te laag of te hoog is.

Hoe sla je STIHL accu's correct op?

Om ervoor te zorgen dat je STIHL accu’s altijd in topconditie blijven, hebben we een handige checklist opgesteld:

  • Verwijder de accu uit de machine en controleer de laadtoestand. Twee brandende leds op de accu-indicator duiden op de ideale laadstatus voor opslag (40% tot 60% opgeladen).
  • Maak de accu schoon met een droge doek om eventuele vuilresten te verwijderen.
  • Bewaar de accu op een droge, koele plaats bij temperaturen tussen -10°C en +50°C. Een droge kelder of goed geïsoleerde schuur is ideaal.
  • Houd de oplader gescheiden van de accu en bewaar deze bij temperaturen tussen +5°C en +40°C.
  • Bescherm de accu tegen direct zonlicht en vocht.

Is het gevaarlijk om een accu te lang op te laden?

STIHL accu’s zijn uitgerust met geavanceerde beveiligingsmechanismen die ervoor zorgen dat de accu niet oververhit raakt of overbelast wordt. Zodra de accu volledig is opgeladen, stopt de oplader automatisch het laadproces. Dit betekent dat je de accu zonder zorgen ‘s nachts kunt opladen. Bij namaakaccu’s en replica’s ontbreekt deze beveiliging vaak, wat kan leiden tot gevaarlijke situaties, zoals oververhitting of zelfs brand. Daarom is het belangrijk om altijd originele STIHL accu’s en laders te gebruiken.

Hoe zit het met het geheugeneffect?

Het zogenaamde geheugeneffect, waarbij een accu zijn capaciteit verliest door gedeeltelijke ontladingen, is een probleem dat voornamelijk bij nikkel-cadmiumaccu’s voorkwam. STIHL lithium-ion-accu’s hebben geen last van dit effect. Je kunt STIHL accu’s gerust gedeeltelijk opladen zonder verlies van capaciteit.

De laadindicator op de STIHL accu

STIHL accu’s hebben vier leds die de laadtoestand aangeven, maar kunnen ook wijzen op storingen van het apparaat of de accu. De leds branden circa vijf seconden lang groen en geven dan de laadtoestand aan. Als er slechts één led groen knippert, betekent dit dat de accu bijna leeg is.

 Indicatielampje Betekenis
De accu moet worden opgeladen.
De accu is 20-40% opgeladen.
De accu is 40-60% opgeladen. 
De accu is 60-80% opgeladen. 
De accu is 80-100% opgeladen.
De accu is te warm of te koud.
Het apparaat is te warm.
Het apparaat heeft een storing.
De accu heeft een storing.

 

 

Veiligheid en duurzaam aan de slag met STIHL accu's

STIHL lithium-ion-accu’s bieden een veilige en duurzame oplossing voor het aandrijven van je tuinmachines. Met de juiste opslag- en oplaadmethoden kun je de levensduur van je accu’s aanzienlijk verlengen en ervoor zorgen dat je altijd kunt rekenen op betrouwbare prestaties.

Of je nu op zoek bent naar nieuwe accu’s, laders of advies over het onderhoud van je STIHL apparatuur, wij staan klaar om je te helpen. Bekijk alle accu tuinmachines op onze website of neem contact op met een van onze experts voor meer informatie en deskundig advies.

 

Misschien ook interessant: