Alles wat je moet weten over brandstof voor STIHL tuinmachines

01 Sep 2024
Alles wat je moet weten over brandstof voor STIHL tuinmachines

Bij het gebruik van STIHL tuinmachines op benzine, is het belangrijk om de juiste brandstof te gebruiken. Het bekende gezegde "haastige spoed is zelden goed" geldt hier zeker, aangezien het verkeerd gebruiken van brandstof snel problemen kan veroorzaken. Niet alle brandstoffen zijn namelijk hetzelfde. Zorg dus dat je goed op de hoogte bent voordat je jouw STIHL gereedschap tankt en start.

STIHL tuinmachines die brandstof en olie mengsel nodig hebben

STIHL heeft twee verschillende motortypes die een mengsel van brandstof en olie in een 50:1 verhouding vereisen. Dat zijn de 2-takt en 4-takt motoren. De hoger draaiende 2-takt motoren worden voornamelijk gebruikt in ons assortiment handgereedschap op benzine, zoals benzine kettingzagen, benzine heggenscharen, benzine bladblazers, benzine grastrimmers en grondbewerking op benzine. De laagtoerige 4-takt motoren zijn te vinden in professionele benzine combi motoren, bosmaaiers op benzine en benzine stokzagen.

STIHL motoren die pure brandstof gebruiken

Machines die op pure brandstof werken, maken gebruik van 4-takt motortechnologie, vergelijkbaar met die van een automotor. Deze 4-takt motoren zijn standaard in benzine grasmaaiers, zitmaaiers en versnipperaars. Voor deze gereedschappen is geen mengsel van brandstoffen nodig; je kunt de brandstof rechtstreeks in de tank gieten. Ze hebben een aparte olievoorziening voor smering, dus het toevoegen van olie aan de brandstof is niet nodig. Een jaarlijkse olieverversing is wel noodzakelijk voor gereedschappen met 4-takt motoren.

Raadpleeg altijd de STIHL website, catalogus of de handleiding van jouw tuingereedschap als je niet zeker weet welk type motor je hebt.

Hoe lang gaat brandstof mee?

Brandstof verliest verrassend snel zijn kwaliteit. We weten dat bepaalde gereedschappen gedurende verschillende tijden van het jaar niet worden gebruikt en je wellicht geneigd bent om de overgebleven brandstof te gebruiken. Toch raden we je sterk aan om verse brandstof te gebruiken in je benzinegereedschap. Een van de grootste oorzaken van start- of loopproblemen bij benzinegereedschap is verouderde brandstof en een vervuilde carburateur.

Gebruik daarom brandstof die minder dan een maand oud is en laat de brandstof in de tank niet langer dan noodzakelijk zitten. Bij E10 brandstof kan brandstofsegregatie optreden, waarbij vocht uit de lucht bindt met ethanol en zich op de bodem van de container afzet. Het schudden van de container of het gereedschap lost dit probleem niet op.

Brandstoftank leegmaken van benzinegereedschap

Als je van plan bent om een gereedschap langer dan een maand niet te gebruiken, is het goed om de tank leeg te maken en de machine te laten draaien tot deze stopt. Standaard brandstoffen van de tankstations bevatten toevoegingen die complicaties kunnen veroorzaken met het brandstofsysteem en het moeilijk maken om de machine te starten of te laten lopen. Wanneer de machine is afgekoeld, raden we aan de tank leeg te maken, dan na het vervangen van de brandstofdop de machine herhaaldelijk te starten totdat de motor stopt.

STIHL brandstoffen

STIHL MotoMix is ontworpen voor 2-MIX en 4-MIX motoren die een 50:1 brandstof/olie mengsel vereisen, en Moto4Plus is ontworpen voor 4-takt motoren. Deze STIHL brandstoffen zijn beter voor je gezondheid, het milieu en het gereedschap, door minder schadelijke toevoegingen en schoner te verbranden.

Bekijk hier alle brandstoffen van Stihl.

Hulp nodig bij jouw benzine tuinmachines?

Of je nu werkt met grasmaaiers, kettingzagen of heggenscharen, bij Kraakman Tuinmachines vind je de juiste brandstof die zorgt voor een soepele en efficiƫnte werking van jouw gereedschap.

Goede brandstofgewoonten, zoals het gebruik van verse brandstof en hoogwaardige motorolie, evenals het leegmaken van de brandstoftank tijdens periodes van stilstand, kunnen een positieve invloed hebben op de levensduur en prestaties van je STIHL benzinegereedschap. Voor meer informatie kun je altijd terecht bij onze experts!

Misschien ook interessant: