Wanneer vervang je de ketting of het zaagblad van je kettingzaag?

30 Aug 2024
Wanneer vervang je de ketting of het zaagblad van je kettingzaag?

Zelfs de beste kettingzaag wordt bot bij regelmatig gebruik. Een goed onderhouden kettingzaag is essentieel voor efficiënt en veilig werken in de tuin. Maar hoe weet je precies wanneer het tijd is om de ketting of het zaagblad te vervangen? In deze blogpost geven we je alle informatie die je nodig hebt om te bepalen wanneer je deze belangrijke onderdelen van je kettingzaag moet vervangen.

Wanneer ketting kettingzaag vervangen?

Slijtage markeringen

Elke tand op een STIHL-ketting heeft slijtage markeringen. Deze markeringen geven aan hoeveel slijtage de tand kan verdragen voordat hij moet worden vervangen. Bij het vijlen van de tand en de dieptebegrenzer, slijt het staal en de chroomlaag geleidelijk af. Zodra de slijtage markeringen zijn bereikt, is het essentieel om de ketting te vervangen. Verder vijlen kan de snijprestaties sterk verminderen en het risico vergroten dat een tand afbreekt.

In de ideale situatie zouden de tand- en dieptebegrenzer markeringen ongeveer tegelijkertijd moeten worden bereikt. Als dit niet het geval is, heb je de ketting mogelijk onjuist geslepen. Dat kan uiteindelijk leiden tot een verkeerde instelling van de dieptebegrenzer en resulteren in verhoogde trillingen of verminderde snijprestaties.

Een slijtage markering bevindt zich ook aan de onderkant van de tand, boven de 'teen' en 'hiel'. Als de ketting zonder olie wordt gebruikt of te strak gespannen is, zal extra wrijving leiden tot vroegtijdige slijtage van dit deel van de tand. Vervang de ketting onmiddellijk als je merkt dat deze slijtage markering is bereikt.

Bekijk hier al onze zaagkettingen van Stihl.

Beschadigde of ontbrekende tanden

Het raken van een spijker of steen kan ernstige schade aan de kettingzaagketting veroorzaken. Het is belangrijk dat alle tanden op een ketting van dezelfde lengte zijn om verhoogde trillingen en het ‘vastgrijpen’ van de ketting tijdens het zagen te voorkomen. Als de schade veel tanden heeft verkort of gebroken, is een nieuwe ketting nodig.

 

Wanneer zaagblad kettingzaag vervangen?

Railslijtage

Na verloop van tijd kunnen de rails van het zaagblad slijten, waardoor de groefdiepte afneemt. Dit betekent dat er minder ruimte is voor de aandrijfschakels om in te zitten. Als de groefdiepte te klein is, zullen de uiteinden van de aandrijfschakels langs de bodem schrapen en invloed hebben op hoe soepel de ketting rond het zaagblad beweegt. Het omdraaien van het zaagblad kan helpen om beide zijden gelijkmatig te laten slijten en de levensduur van het blad te verlengen.

Zaagblad schade

Het kan gebeuren dat er schade ontstaat aan het zaagblad. Laat een professional de zaagbladen repareren die beschadigd, bekneld, gespreid, gebarsten of ongelijkmatig versleten zijn.

Cut kits voor gemakkelijker onderhoud

Als jouw kettingzaag aan onderhoud toe is, zijn de STIHL Cut Kits een ideale oplossing.
Daarmee vervang je zelf de ketting en het zaagblad van je STIHL kettingzaag.

Bekijk hier alle handige cut kits van Stihl.

Een perfect onderhouden kettingzaag

Het onderhouden van je kettingzaag door op tijd de ketting en het zaagblad te vervangen is cruciaal voor de efficiëntie en veiligheid van je werkzaamheden. Door regelmatig de slijtage markeringen te controleren en te weten wanneer deze onderdelen aan vervanging toe zijn, zorg je ervoor dat je kettingzaag altijd in topconditie is.

Lees in deze blog meer tips voor het onderhoud van jouw kettingzaag.

Misschien ook interessant: