Gazononderhoud in de zomer: verzorg jouw gras goed

11 Aug 2024
Gazononderhoud in de zomer: verzorg jouw gras goed

Hittegolven, droogte of overvloedige regenval: de zomer kan een uitdagende tijd zijn voor jouw gazon. Gelukkig zijn er manieren om het gazon in topconditie te houden, zelfs tijdens de warmste maanden van het jaar. In deze blog delen we praktische tips voor het onderhouden en beschermen van jouw gazon in de zomer.

Water geven bij zomerse hitte: hoeveel en wanneer?

Water is essentieel om het gazon groen en gezond te houden tijdens warme dagen. Toch is het belangrijk om te weten hoeveel water je gras nodig heeft en wanneer je het beste kunt sproeien.

Hoeveel water heeft je gazon nodig?

Veel tuinliefhebbers onderschatten de waterbehoefte van hun gazon. Als vuistregel geldt dat je gras zo’n 20 tot 25 liter water per vierkante meter per week nodig heeft, afhankelijk van de zon, temperatuur en wind. Te weinig water kan leiden tot uitdroging, maar te veel water is ook schadelijk. Dit verdringt de lucht in de bodem, wat kan leiden tot wortelrot.

Tips voor het juiste bewateren van je gazon:

  • Geef water in één keer: Eén keer per week water geven is meestal voldoende. Richt je op ongeveer 20 liter per vierkante meter. Bij extreem warme periodes kan dit oplopen tot twee tot drie keer per week.
  • Timing is cruciaal: Sproei je gazon bij voorkeur in de vroege ochtend of late avond. Dit voorkomt dat het water snel verdampt en zorgt ervoor dat de wortels voldoende tijd hebben om het vocht op te nemen.
  • Controleer de waterverdeling: Gebruik een watermeter of eenvoudige glazen potjes om te zien of je gazon gelijkmatig water krijgt. Het water moet ongeveer twee centimeter hoog staan in de potjes na het sproeien.
  • Aanpassen aan de omgeving: Heeft je gazon veel schaduw van bomen of struiken? Pas dan de hoeveelheid water aan, omdat deze plekken minder snel uitdrogen.

Veelgemaakte fouten bij het sproeien

Een van de meest voorkomende fouten is te vaak en te oppervlakkig sproeien. Dit zorgt ervoor dat het water alleen de bovenste laag van de grond bereikt, waardoor het gras oppervlakkige wortels ontwikkelt. Dit maakt het gazon afhankelijk van frequent water geven en gevoeliger voor droogte en ziektes. Probeer in plaats daarvan diep en minder vaak te sproeien, zodat het water goed doordringt tot de wortels.

Correct maaien in de zomer

Een gezond gazon begint bij regelmatig maaien, maar in de zomer is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan de maaihoogte en -frequentie.

Hoe hoog moet je gras zijn in de zomer?

Bij hogere temperaturen is het beter om het gras wat langer te laten groeien. Dit helpt om de gevoelige graswortels te beschermen tegen de hitte. Voor zonnige plekken geldt een ideale maaihoogte van 4 tot 5 centimeter, terwijl gras in de schaduw iets langer mag blijven, tot 7 centimeter. Snij nooit meer dan een derde van de grassprieten af om verbranding en kale plekken te voorkomen.

Gebruik STIHL grasmaaiers voor de perfecte snijhoogte

De grasmaaiers van STIHL zijn uitgerust met een eenvoudig verstelbare maaihoogte, zodat je altijd de juiste instelling kunt kiezen, zelfs na een vakantie wanneer het gras wat langer is geworden.

Bemesten in de zomer: Voedingsstoffen voor een gezond gazon

Na de lente is de voedingsstofvoorraad in de bodem vaak uitgeput door het intensieve maaien en gebruik van het gazon. Een goede zomermeststof zorgt ervoor dat je gras sterk blijft en bestand is tegen de belasting van spelende kinderen, barbecues en zomerse hitte.

De juiste zomermeststof kiezen

Een effectieve zomermeststof bevat een uitgebalanceerde mix van mineralen die essentieel zijn voor de gezondheid van je gazon.

Werkzame stof

Beschrijving

Kalium (K)

Verhoogt de weerstand tegen plagen en reguleert de stofwisseling van de planten.

Fosfor (P)

Versterkt de groei van de wortel en beschermt in de winter tegen vorst.

Magnesium (Mg)

Ondersteunt het gras bij de vorming van chlorofyl voor de fotosynthese en bezorgt het gazon een weelderig groene kleur.

Calcium (Ca)

Stabiliseert de celwanden van de grasplant en ondersteunt de opname van voedingsstoffen uit de bodem.

Stikstof (N)

Bevordert de celdeling en de vorming van nieuwe plantendelen. Doet het gazon groeien.

 

Tips voor het bemesten van je gazon in de zomer:

  • Begin op tijd: Bemest je gazon in juni, zodat het goed voorbereid is op de zomerse hitte.
  • Gebruik langetermijn-meststoffen: Deze zorgen ervoor dat het gras traag maar dicht groeit, wat helpt om het gazon gezond en sterk te houden.
  • Sproei na het bemesten: Geef het gazon na het bemesten voldoende water, bij voorkeur met een sproeisysteem dat gelijkmatig water verdeelt.

Een groene grasmat, het hele jaar door

Met de juiste verzorging kan je gazon de zomer moeiteloos doorkomen. Door het gras op de juiste manier te sproeien, te maaien en te bemesten, zorg je ervoor dat het gezond, groen en weelderig blijft, zelfs tijdens de warmste maanden van het jaar. Kraakman Tuinmachines staat klaar om je te helpen met de juiste producten en deskundig advies, zodat je gazon altijd in topconditie is. Bezoek ons voor meer informatie of vraag ons om hulp bij jouw gazononderhoud.

Misschien ook interessant: